Syksyn tullen kohtaamme jälleen kollegat, asiakkaat ja kumppanit – etänä tai kasvokkain. Millaisia kohtaamisia sinä arvostat? Panostatko laatuun ja aitouteen vai kiidätkö kohtaamisesta toiseen kalenterin vauhdittamana, ajatus menneessä hetkessä tai tulevassa? Haluatko olla tulevissa kohtaamisissa se tunneälykäs – vai tunneälytön – kollega?
Aito ja arvostava kohtaaminen, kuunteleminen ja toisen ymmärtäminen vaatii läsnäoloa. Jotta voi olla läsnä toiselle, pitää ensin olla läsnä itselleen. Yhdessä toimiessamme haluamme ajatella älykkäästi ja tehdä sen pohjalta hyviä ratkaisuja, jotka johtavat laadukkaaseen toimintaan. Se vaatii pohjatyötä: nyt-hetkessä oloa ja siihen fokusoimista, havaintojen analysointia, omien tulkintojen ja reaktioiden arviointia sekä tunneälyä. Tästä muodostaa ketju: havainto-tunne-tulkinta-reaktio-ajattelu-päätös-toiminta. Jos emme ole tietoisia ketjun alkupäästä, miten voimme tehdä oikeita ratkaisuja?
Miten laskeudut läsnäoloon?
Jokaisella meistä on kokemuksia hetkistä, joissa on ollut helppoa olla läsnä toiselle ihmiselle tai joukolle ihmisiä. Palauta mieleesi jokin tällainen konkreettinen tilanne ja ja pysähdy hetkeksi miettimään, mikä läsnäolosta teki silloin helppoa? Mitä tapaamista ennen tapahtui? Miten kohtaaminen alkoi? Miten se eteni? Miten sinä toimit? Miten sinun toimintasi vaikutti muiden toimintaan ja tilanteen ilmapiiriin? Miltä tuntui olla aidosti läsnä itselleen ja muille? Kirjaa ylös, mitä voisit viedä tästä tilanteesta tuleviin kohtaamisiin.
Usein kohtaamiseen ja läsnäoloon tarvitaan ainakin seuraavat askeleet:
1. Olen läsnä itselleni ja pysähdyn tähän hetkeen
-
-
- Olen sinut itseni kanssa.
- Olen sinut sen ihmisen/ihmisten kanssa, jotka tulen kohtaamaan.
- Olen sinut sen asian ja teeman kanssa, jota tulemme käsittelemään.
-
2. Huolehdin omasta energiatasostani. Vireystilani on riittävä muiden kohtaamiseen sekä perustarpeeni, kuten nälkä ja jano, on tyydytetty.
3. Rakennan ympärilleni sellaista ilmapiiriä, jossa itsekin haluan työskennellä. Mieti etukäteen: ”Kun tulen tilaan, niin mitä tulee tilaan? Millaista fiilistä ja energiaa tuon tullessani?”
4. Huomioni on kohtaamisessa. Fokusoin tapaamiini ihmisiin sekä esille nouseviin asioihin tietoisesti. On luonnollista, että mieleni lähtee välillä vaeltelemaan, sillä ajattelu on puhetta nopeampaa. Jos näin tapahtuu, palautan ajatukseni lempeästi aiheen ja ihmisten äärelle.
5. Rakennan yhteyttä ihmisiin. Olen kiinnostunut ihmisistä, heidän ajattelustaan ja mielipiteistään. Annan tilaa. Kuuntelen, kysyn ja ihmettelen. Olen eri mieltä arvostavalla tavalla.
Miten keskityt kohtaamiseen ja syväkuunteluun?
On todella mielenkiintoista mitä kaikkea voimmekaan kuulla, kun keskitymme. Voit ihan tietoisesti alkaa kehittää syväkuuntelun taitoasi ja kuunnella korvien lisäksi silmillä, mielellä, sydämellä ja koko keholla. Voit keskittyä kuuntelemaan esimerkiksi:
- Sanoja, sanontoja, vertauksia, yhteyksiä asioiden välillä, johtopäätöksiä, itselle esitettyjä kysymyksiä, ihmettelyä, vastauksia, toistuvia sanoja/aiheita, äännähdyksiä, kieltä.
- Äänenpainoja, -sävyjä, tempoa, taukoja, nyansseja.
- Eleitä, ilmeitä, mikroilmeitä, liikettä, tilan käyttöä, hengitystä, katsetta.
- Energiaa, yhteyttä, tunnetta, lämpöä, sykettä.
Miten paljon tulkintaa ja vääristymää mahtuu yhteen hetkeen?
Jokaisessa kohtaamisessa on mukana paljon kokemusta, tunnetta ja tulkintaa.
Tämä näkyy esimerkiksi tilanteessa, jossa tapaat kollegasi keskustellaksesi tietystä aiheesta.
Minä: Oma kokemukseni itsestäni
Suhde: Oma kokemukseni, tunteeni ja tulkintani sinusta
Asia: Oma kokemukseni, tunteeni ja tulkintani aiheesta
Sinä: Sinun kokemuksesi itsestäsi
Suhde: Sinun kokemuksesi, tunteesi ja tulkintasi minusta
Asia: Sinun kokemuksesi, tunteesi ja tulkintasi aiheesta
Tässä hetkessä on läsnä minä, aihe ja sinä sekä näiden väliset suhteet, yhteydet ja moniulotteiset tulkinnat. Mitä tietoisemmiksi näistä tulemme, sitä laadukkaampaan ajatteluun pystymme yhdessä. Pysähdy siis näiden äärelle etukäteen ja rakenna kohtaamisesta onnistunut.
Viisas tulevaisuus rakentuu laadukkaasta nyt-hetkestä. Näin syntyy arvostavia, läsnäolevia ja aitoja kohtaamisia.
Teksti: Anniina Hukari
Teksti on julkaistu aiemmin kollega.fi -lehdessä.